Tuesday, February 8, 2011

Casual Relationshipbelum ditonton

tulisan pendek kali ini berkisar tentang casual relationship @ hubungan tanpa komitmen. dua poster filem diatas ada hubung kait dengan penulisan aku kali. aku sudah menonton filem 500 Days Of Summer dan belum lagi menonton No Strings Attached. sebenarnya aku bukan hendak menulis ulasan tentang kedua-dua filem ini, tetapi aku lebih berminat untuk menyentuh tentang isu yang cuba diketengahkan oleh penulis skrip kedua-dua filem ini. mesej yang cuba disampaikan dari kedua-dua filem ini ialah casual relationship : adakah suatu realiti atau fantasi?. sebelum itu biar aku terangkan apakah itu casual relationship. casual relationship merupakan perhubungan diantara dua manusia yang inginkan hubungan intim tanpa sebarang komitmen daripada satu sama lain. situasi ini berbeza dengan couple, kerana couple memerlukan komitmen diantara kedua-dua belah pihak yang menjalani hubungan tersebut. pada aku casual dan couple adalah dua benda yang sama tetapi cuba dibezakan atas kehendak pemikiran manusia yang cuba menolak fitrah hidup manusia itu sendiri. didalam casual relationship terdapat casual partner. casual partner ini lebih dikenali sebagai "kekasih gelap" @ "TTM=teman tapi mesra" dikalangan masyarakat melayu khususnya. istilah ini muncul hasil daripada karya artis-artis tempatan atau serantau yang memuja-muja casual relationship ini.
bagi aku casual relationship ini lebih teruk dari couple. kerana orang yang bercouple juga boleh terlibat didalam casual relationship ini. dan yang paling teruk lagi bila ada pasangan yang sudah sah berkahwin dan mempunyai anak yang berusia 20an pun turut terlibat dengan casual relationship ini. sebagai manusia aku sedih kerana manusia yang dikurniakan Allah dengan akal dan fikiran untuk berfikir akhirnya tunduk dengan kehendak nafsu yang berakalkan binatang. walaupun aku menganggap casual relationship itu lebih teruk dari couple, tetapi jangan anggap bahawa aku setuju dengan couple. hakikatnya kedua-dua benda itu tersusun rapi dan sudah dipasak kedalam ruang kebenciaan aku. aku sendiri pernah hampir terjebak kedalam lubang hitam itu dan aku bersyukur kerana aku telah diberikan tali oleh Yang Maha Esa untuk panjat dan menujah keluar dari lubang hitam itu.

pada aku kedua-dua filem diatas gagal untuk membuktikan casual relationship itu suatu realiti didalam masyarakat hari ini. kerana pada dasarnya manusia tidak mampu untuk menafikan naluri hidup setiap insan yang memerlukan antara satu sama lain. hubungan intim yang tidak melibatkan komitmen adalah suatu fantasi atau hikayat pembohongan yang kononnya golongan manusia berintelektual mampu untuk mengawal perasaannya sendiri. akhirnya kedua-dua filem diatas membuktikan bahawa manusia tetap manusia.

sekian
choretan manushia

p/s : filem no string attached banyak mengandungi babak yang boleh dikategorikan lucah dan tidak sesuai untuk penonton yang tidak suka dengan babak-babak lucah. selamat tidak menonton untuk semua

No comments: